sreda, 2. april 2014

Vse kar niste vedeli o nogavicah

Si lahko predstavljate, da bi živeli v  času, ko ženske živijo v svetu mode brez nogavic ali hlačnih nogavic? Sedaj morda ne, ampak v preteklosti so bile nogavice daleč od udobnih, prilegajočih in raznolikih, kot jih poznamo danes. Nogavice so prestale dolgo in čudno življenje, ki se je začelo pred več kot 400 leti v Evropi. Tukaj je nekaj zanimivih in zabavnih dejste, ki jih ponujajo ženske nogavice.
Najprej so bili tako zvani možje v pajkicah, saj so nogavice pretežno nosili moški, medtem ko pri ženskah to ni bilo običajno. Tako so okoli sredine 15 stoletja nogavice bile iz materialov kot so, volna svila in bombaž.
Sčasoma so tudi ženske pričele nositi nogavice, ampak so si v večini to lahko privoščile bolj premožne ženske.

V ženski modi pa je največji preskok pri nogavicah v zgodovini predstavljal premik, ko se je rob linije oblek namesto od tal sedaj premaknil do gležnja. S tem ko so ženske kazale več gole kože, so nogavice pridobivale na priljubljenosti.
Čeprav je že bilo okoli leta 1900 za ženske normalno, da nosijo nogavice, so bile redke – nosile so se kot modni dodatek. Vendar so se sčasoma v svetu po družbeni in politični spremembi nogavice začele pojavljati vse bolj pogosto.

Kar naenkrat je bilo na voljo vedno več velikosti nogavic, kot le tri vrste. Narejene pa so bile iz dosti manj elastičnega materiala kot iz najlona, kot je v navadi danes. Kar pomeni, da se niso ravno najbolje prilegale ženskemu telesu, saj so bile bolj ohlapne, neprilegajoče ter v številnih različnih velikostih.
Nogavice so bile v večini narejene iz svile ali rajona, ki je v bistvu umetna svila, kar je pomenilo, da so slednje nogavice bile zelo drage in redke, zato so bile mnoge ženske primorane zašiti svoje nogavice ali pa popravljati poškodovane ali pretrgane.
Med drugo svetovno vojno so bile nogavice zelo drage in material je bil redek, saj se je uporabljal v veliki meri v vojaške namene. Ker pa je bil spodnji rob oblek že pri kolenih je mnogo žensk čutilo potrebo, da imajo hlačne nogavice, da na nek način podaljšajo svojo obleko.

Tudi popularnost različnih oblik in vzorcev nogavic ni nič kaj novega, saj so ženske že med časom druge svetovne vojne ustvarjale nogavice z različnimi vzorci in motivi, ki so poudarile njihovo osebnost.

Ni komentarjev:

Objavite komentar